Varm kladdkaka med björnbärsglass
Kaka
- 150 g choklad - mörk
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 3 ägg
- 3 msk kakao
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 dl björnbär
- 1 msk potatismjöl
- 1 msk strösocker
- 7 Oreo cookies - (amerikanska chokladkakor)
- 50 g choklad - mörk
Björnbärsglass
- 0,5 vaniljstång
- 1,5 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- 1,75 dl strösocker
- 1 dl björnbärssylt
Glassen
-
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
-
Koka upp mjölk, grädde och vanilj.
-
Vispa äggulor och socker. Slå gräddmjölken över äggsmeten under vispning och häll sedan tillbaka det i kastrullen.
-
Sjud smeten till 85° under omrörning.
-
Låt glassmassan svalna och låt den gärna mogna i kylen över natten.
-
Tillsätt sylten och kör den i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant). Lägg den i en form med lock.
-
Frys in den minst 5 timmar.
Kladdkakan
-
Sätt ugnen på 175°.
-
Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull. Smält den på svag värme under omrörning. Rör smör och socker mjukt. Vispa i äggen ett i taget i smöret och sockret.
-
Rör ner chokladen och sikta ner kakao och mjöl i smeten. Vänd björnbären i potatismjöl och socker. Blanda ner dem i smeten.
-
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
-
Hacka och strö över chokladkakorna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan svalna något före servering eller låt den stå svalt över natten och värm den inför serveringen.
-
Servera med björnbärsglass och eventuellt färska björnbär.