Vårgrön soppa med löskokt ägg och knaperstekt abborre

00000

Recept på vårgrön soppa med löskokt ägg och knaperstekt abborre. Smaksätt gärna med lite Pernod, den förstärker  fänkålssmaken. Ta bort benen i  abborren genom att byxa filéerna. Skär två snitt i filén på var sida om mittremsan. Den kilformade mittremsan med ben tas bort.

För 4 personer som förrätt eller lättare lunch:

Ingredienser

50 g nässlor
1 schalottenlök
50 g fänkål
1 msk olivolja
1,5 dl vitt vin, torrt, gärna sauvignon blanc
2 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
2 msk kycklingfond, konc
10 g ramslök
15 g ängssyra, (ca ½ dl hackad)
2 msk körvel, hackad
2 cl pernod
1 krm salt

Tillbehör:

4 abborrfiléer, (à ca 80 g)
2 krm salt
1 msk olivolja
2 ägg, löskokta 
3 msk gräddfil

Garnering:

körvel

30 minuter

Soppa med löskokt ägg och knaperstekt abborre – gör så här:

  1. Rensa nässlorna. Koka upp saltat vatten och koka nässlorna ca 1 minut. Ta upp och kyl sedan ner dem snabbt i kallt vatten. Pressa ut vattnet lätt.
  2. Skala och skiva löken. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Fräs lök och fänkål mjuka i olja i en kastrull. Häll på vinet, koka ca 3 min. Tillsätt vatten, grädde, mjölk och fond och koka ca 5 min.
  3. Lägg nässlor, ramslök, ängssyra och körvel i kastrullen och mixa slätt med mixerstav. Smaka av med Pernod och krydda med salt.
  4. Krydda abborrfiléerna med salt. Stek dem i olja ca 2 min på ena sidan. Vänd och stek ca 30 sekunder på den andra sidan.
  5. Skala och halvera äggen. Häll soppan i fyra tallrikar. Lägg i ägghalvor och abborre, toppa med en gräddfilsklick och garnera med körvel.
Fler recept med: Övrigt, Soppa