00000

Recept på vaniljsufflé med flädermarinerade jordgubbar. Louise: ”Fläder är en av mina bästa barndomssmaker. Den doftar verkligen sommar.”

För 4 portioner

Ingredienser

20 g smör
2 1/2 msk vetemjöl
1 vaniljstång
1 dl mjölk
2 äggulor + 3 äggvitor
1/4 dl + 2 msk konc flädersaft
1/2 tsk färskpressad citronsaft
1 1/2 msk strösocker
1/2 msk florsocker till garnering
1/2 liter jordgubbar

30 min

Vaniljsufflé – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smöra fyra suffléformar (ca 8,5 cm i dia-meter). Ströa dem med socker.
  3. Smält 20 g smör i en kastrull. Rör i mjölet, låt fräsa 30 sek.
  4. Halvera vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och tillsätt till kastrullen. Häll i mjölken och låt koka till en tjock kräm under kraftig vispning. Häll över i en bunke och låt svalna 3 min.
  5. Rör ner äggulor och 1/4 dl konc flädersaft i bunken.
  6. Vispa äggvitor, citronsaft och 3/4 msk socker med elvisp på medelhastighet till ett skum. Tillsätt resterande socker och vispa på full hastighet till en styv maräng.
  7. Vänd ner 1/3 av marängskummet i ägg-smeten och rör till en slät smet. Vänd försiktigt ner resten av skummet med en slickepott (här hittar du en slickepott från Roy Fares). Försök att bevara så mycket luft som möjligt i smeten.
  8. Fyll formarna med smet precis upp till kanten, eller häll smeten i en spritspåse utan tyll och spritsa massan i formarna. Släta till ytan med en kniv. Grädda suffléerna 12–14 min mitt i ugnen.
  9. Snoppa och skiva jordgubbarna. Blanda dem med 2 msk konc flädersaft.
  10. Ta ut suffléerna och pudra dem med flor-socker. Servera genast med jordgubbarna.