44444

Vaniljparfait med lemon curd, italiensk maräng och rostad mandel blir en festlig påskdessert. Om det blir lemon curd över kan den sparas i kylen och serveras på nyrostat bröd eller skorpor.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Lemon curd:

2 citroner
1 dl citron, pressad
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör

Italiensk maräng:

2 äggvitor
0,75 dl strösocker, 0,75 dl
0,5 dl vatten

Rostad mandel:

50 g sötmandel

45 minuter + 4 timmar i frys

Vaniljparfait med lemon curd och italiensk maräng – gör så här:

  1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa grädden och vänd ner den i äggblandningen med stora luftiga tag. Fördela smeten i plastfolieklädda portionsformarna, à ca 1 dl. Frys ­ca 4 timmar.
  2. Lemon curd: Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Häll citronsaften i en kastrull och tillsätt ­skalet. Vispa ihop ägg och socker lätt och häll det i kastrullen. Vispa    smeten under uppvärmning tills den börjar tjockna. Vispa i smöret i små klickar. Sila smeten och låt kallna.
  3. Maräng: Häll äggvitor och ¾ dl socker i en bunke och vispa ca 10 min. Koka under tiden vatten och ­¾ dl socker till en sockerlag, 121°. Häll den kokande lagen över ägg­vitorna och vispa ytterligare tills marängsmeten är kall. Lägg ­marängsmeten i en spritspåse.
  4. Skålla och skala mandeln. ­Halvera eller hacka mandlarna. Rosta dem i torr stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Låt kallna.
  5. Stjälp upp parfaiten i skålar och dra bort plastfolien. Klicka ­eller spritsa lemon curd runt om. Spritsa små marängtoppar på ­parfaiten. Bränn försiktigt topparna med en gasolbrännare. Strö över mandeln och servera.
Fler recept med: Artiklar