Vaniljpannacotta med korianderäpplen

00000

Vaniljpannacotta är en dessert som går perfekt att förbereda. Förvara pannacotta, kompott och smulor färdigt och lägg ihop precis före servering.

För 6 person(er)

Ingredienser

Pannacotta

1,5 gelatinblad
0,5 vaniljstång
3 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker

Äppelkompott

0,5 vaniljstång
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk citron, pressad
1 msk korianderfrön, hela
1 svenskt äpple, stort, gärna syrligt

Mandelsmulor

75 g sötmandel
0,5 dl strösocker
50 g smör
0,5 krm salt

Garnering

, röda krusbär, hackad mörk choklad

Recept: Vaniljpannacotta med korianderäpplen

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång och -frön, grädde och socker i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i blandningen.
  2. Sila smeten och låt stå ca  3 timmar i rumstemperatur. Fördela smeten i 6 glas och ställ i kylen för att stelna ca 2 timmar.
  3. Kompott: Snitta och skrapa ur vaniljstången. Lägg vaniljstång och -frön i en kastrull och tillsätt socker, vatten, citronsaft och korianderfrön. Koka upp och låt sedan lagen kallna.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplet i tärningar, ca 1/2 x 1/2 cm, eller ta ut kulor med ett kuljärn. Sila lagen över äppeltärningarna och låt stå ca 1 timme i rumstemperatur.
  5. Mandelsmulor: Sätt ugnen på 175°. Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Blanda mandel, socker, smör och salt. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna och smula sönder i mindre bitar.
  7. Låt äppeltärningarna rinna av och fördela dem och mandelsmulorna på pannacottan. Garnera med krusbär och hackad choklad.
Fler recept med: Frukt och bär, Nyårsmeny