Vaniljpannacotta med kanel och äppelkompott

De nya gelatinbladen av mindre modell behöver inte kramas ur på vätska efter blötläggning.

Vaniljpannacotta med kanel och äppelkompott

 

1. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 min.
2. Snitta vaniljstången på längden. Finriv citronskalet. Koka upp grädde, mjölk, strösocker, vaniljstång och citronskal i en kastrull, under omrörning.
3. Dra kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången, skrapa ner fröna i smeten. Blanda ner gelatinbladen, rör om, ställ i kallt vattenbad. Låt svalna något. Rör om då och då.
4. Häll upp i portionsformar. Ställ kallt, övertäckt minst 3 timmar. Servera i formarna eller stjälp upp på fat genom att lossa försiktigt runt kanten med en liten vass kniv.
5. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i cm-stora bitar. Lägg hälften i en kastrull med strösocker, vatten och kanelstång. Koka tills äppelbitarna mosar sig. Det tar 10-15 minuter beroende på äppelsort.
6. Tillsätt resten av äppelbitarna och koka ytterligare 5 minuter. Låt svalna.

Recept från