Vaniljmunkar

Läckra munkar fyllda med vaniljkräm, toppade med glasyr och torkade rosenblad.
Cecilia Hagerling Larsson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl mjölk
  • 60 g smör - rumsvarmt
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 5 dl vetemjöl - (300 g)
  • 2 krm salt

Fritering

  • 1 l frityrolja

Vaniljkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,25 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 10 g smör
  • 0,5 krm salt

Glasyr

  • 3 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten
  • citron - pressad, några droppar
  • rosa pastafärg - ev

Garnering

  • rosenblad - torkade, ätbara

Gör så här

  1. Rör ut jästen i mjölken i en bunke till en köksassistent. Tillsätt smör, socker, vaniljsocker, äggulor och mjöl. Knåda ihop till en smidig deg, tillsätt saltet på slutet. Plasta bunken och låt degen jäsa ca 1 timme.

  2. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till bollar. Platta ut dem lite och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare ca 1 timme.

  3. Hetta upp frityroljan till 180° i en gryta. Fritera 3 munkar i taget, ca 3 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på en tallrik med hushållspapper. Låt munkarna svalna.

  4. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och –stång. Ta kastrullen åt sidan och låt det stå och dra 5–10 min. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse luftigt. Sila över vaniljmjölken. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt sjuda ca 1 minut tills den tjocknat. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt smör och salt. Fyll en spritspåse med krämen. Låt kallna.

  5. Glasyr: Blanda florsocker, vatten och citronsaft i en skål till en jämn, trögflytande smet. Tillsätt eventuellt lite pastafärg.

  6. Skär ett hål i sidan av munkarna och spritsa i vaniljkräm. Häll eller bred på glasyr strö över rosenblad och låt glasyren stelna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!