00000

Av den goda grundsmeten kan du grädda fina vaniljmuffins eller smaksätta smeten och få tre slags muffins på samma gång.

För 20 st

Ingredienser

3,75 dl strösocker
175 g smör
3 ägg
1,5 dl mjölk
7,5 dl specialvetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Blåbärsmuffins:

1,5 dl blåbär

Banan- och valnötsmuffins:

1 banan, skivad
1 dl valnötter, rostade, grovt hackade

Chokladmuffins:

1 msk kakao

Glasyr till chokladmuffins:

1 apelsin, skalet av
1 dl florsocker
1 apelsin, 1 msk pressad saft

1. Sätt ugnen på 225°. Rör socker och smör fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och mjölken.
2. Mät upp och blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan bunke. Blanda därefter ner det i äggsmeten utan att röra för mycket.
3.Dela smeten i 3 skålar och tillsätt de olika smakerna. Klicka ut varje smet i 7–8 dubbla muffinsformar eller i smord bröad plåt för små muffins à 1/2 dl som vi gjort.
4. Grädda mitt i ugnen 12 min.
5. Glasyr: Skala apelsinen med zestjärn. Blanda florsockret med apelsinsaft. Bred glasyren över chokladmuffinsen, lägg på apelsinskal.