Vaniljkräm – ljuvligt gott recept
Ingredienser
- 5 dl mjölk - (3%)
- 1 st vaniljstång
- 5 st ägg - (endast gulorna)
- 1,5 dl strösocker
- 3 msk majsstärkelse (Maizena)
- 25 g smör
Gör så här
-
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med både stång och frön och ta sen av från värmen och låt stå och dra i 15 min så smakerna kommer fram.
-
Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt.
-
Sila ner vaniljmjölken i äggvispet och vispa helt slätt.
-
Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Det går himla snabbt på slutet så passa noga så den inte skär sig! Får inte koka!
-
Tag av från värmen när du tycker att konsistensen är lagom krämig och lägg i smöret. Rör om tills det smält in helt och krämen blivit blank och fin. Häll krämen i en bunke och täck med plast direkt på ytan och ställ att svalna en stund på bänken, sen in i kylen. Håller i ca 3 dagar.