Vaniljkokta päron med risfluff

Recept på vaniljkokta päron med risfluff. Päronen kan kokas några dagar i förväg och förvaras kallt i lagen. Lönnsirap kan ersättas med kolasås.
Allt om Mat
Foto: Björn Tesch

Ingredienser

  • 2 päron - gärna bosc/kaiser alexander
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång

Fyllning

  • 0,5 dl pekannötter
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl risgrynsgröt
  • 0,5 dl yoghurt - turkisk (10 %)
  • 2 tsk strösocker
  • 4 msk lönnsirap - äkta

Gör så här

  1. Skala och halvera päronen. Lägg dem i en kastrull och häll på citronsaft, vatten och socker. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna och tillsätt dem.

  2. Koka upp och sjud päronen ca 5 min eller tills de är mjuka. Koktiden varierar beroende på päronens sort och mognad. Kyl päronen i lagen. Hit kan förberedas.

  3. Rosta pekannötterna i en torr stekpanna 2-3 min. Hacka dem grovt. Vispa grädden. Blanda yoghurt med risgrynsgröt och vänd ner grädden. Blanda ner hälften av nötterna, spara hälften till garnering.

  4. Ta upp päronhalvorna och ta ur kärnhusen med ett kuljärn eller en liten kniv. Lägg några skedar risfluff på varje päron och strö över nötter. Häll på lönnsirap vid servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!