00000

Päronen kan kokas några dagar i förväg och förvaras kallt i lagen. Lönnsirap kan ersättas med kolasås.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 päron, gärna bosc/kaiser alexander
1 msk citron pressad
2 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 vaniljstång

Fyllning:

0,5 dl pekannötter
1 dl vispgrädde
1 dl risgrynsgröt
0,5 dl yoghurt turkisk (10 %)
2 tsk strösocker
4 msk lönnsirap äkta

Vaniljkokta päron med risfluff – gör så här:

  1. Skala och halvera päronen. Lägg dem i en kastrull och häll på citronsaft, vatten och socker. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna och tillsätt dem.
  2. Koka upp och sjud päronen ca 5 min eller tills de är mjuka. Koktiden varierar beroende på päronens sort och mognad. Kyl päronen i lagen. Hit kan förberedas.
  3. Rosta pekannötterna i en torr stekpanna 2-3 min. Hacka dem grovt. Vispa grädden. Blanda yoghurt med risgrynsgröt och vänd ner grädden. Blanda ner hälften av nötterna, spara hälften till garnering.
  4. Ta upp päronhalvorna och ta ur kärnhusen med ett kuljärn eller en liten kniv. Lägg några skedar risfluff på varje päron och strö över nötter. Häll på lönnsirap vid servering.