Vaniljcrème med passionsfrukt och maräng

Vanilj, passionsfrukt och frasig maräng blir en förförande trio i denna förfinade final med två krämiga lager.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 gelatinblad
  • 4 passionsfrukter
  • 5 äggulor
  • 1,5 dl strösocker

Maräng

  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker

Garnering

  • passionsfrukt - färsk
  • maräng
  • ev hallon

Gör så här

  1. Blanda grädde och  mjölk i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och lägg i den. Koka upp, låt det sjuda ca 5 min. Ta upp vaniljstången. Skrapa ner vaniljkornen i blandningen.

  2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dela passionsfrukten. Skrapa ut innehållet i en finmaskig sil över en skål. Passera fruktkärnorna så att saften samlas upp, ca 1 dl.

  3. Vispa samman äggulor och strösocker i en bunke. Värm upp gräddblandningen igen och vispa ner den i äggulorna. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm på medelvärme under vispning tills det tjocknar. Det får inte koka. Häll upp i en skål. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i den varma krämen. Rör tills de smälter.

  4. Ta 1 1/2 dl av krämen och blanda med passionsfrukten. Fördela vaniljkrämen i fyra glas. Ställ dem kallt så att de börjar stelna, ca 15 min. Skeda på passionsfruktkrämen. Ställ kallt att stelna.

  5. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna i en rundbottnad skål först ca 3 min på låg hastighet. Därefter på högre hastighet. Tillsätt sockret efter hand. Vispa ca 5 min tills massan blir blank och formar toppar. Lägg marängsmeten i en spritspåse med slät liten tyll. Spritsa ut små hjärtan, 3 cm, på ett bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 30 min. Minska värmen till 100°. Grädda ytterligare 30 min. Lägg marängerna luftigt och torrt.

  6. Servera vaniljcrèmerna kalla. Toppa dem med passionsfrukt, maräng och eventuellt några hallon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!