30 minuter + 70 minuter jäsning + 8 minuter i ugn
Vaniljbullar – gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degvätskan.
Tillsätt resten av vätskan samt socker, kardemumma och salt. - Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.
- Fyllning: Blanda smöret med socker och vaniljsocker.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela degen i 2 bitar och kavla ut varje del till en platta ca 25 x 40 cm. Bred ut hälften av fyllningen på varje degplatta. Rulla ihop till rullar från långsidan.
- Skär varje längd till ca 20 bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
- Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över mandelspån och grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna under bakduk på galler.