4.14.14.14.14.1

Vaniljbullar - bästa receptet. Godaste vaniljbullarna med smak av kardemumma, smör och vaniljsocker. Servera bullarna nygräddade - går också bra att frysa och värma.

För 40 bullar:

Ingredienser

Deg

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst, för söta degar
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma, stött
0,5 tsk salt
13 dl vetemjöl, (780g)

Fyllning:

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
3 msk vaniljsocker

Pensling:

1 ägg

Garnering:

mandelspån

30 minuter + 70 minuter jäsning + 8 minuter i ugn

Vaniljbullar – gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°.
    Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degvätskan.
    Tillsätt resten av vätskan samt socker, kardemumma och salt.
  2. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.
  3. Fyllning: Blanda smöret med socker och vaniljsocker.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela degen i 2 bitar och kavla ut varje del till en platta ca 25 x 40 cm. Bred ut hälften av fyllningen  på varje degplatta. Rulla ihop till rullar från långsidan.
  5. Skär varje längd till ca 20 bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
  6. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över mandelspån och grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna under bakduk på galler.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar