Vaniljbullar – recept på ljuvligt goda bullar

Vaniljbullar - bästa receptet. Godaste vaniljbullarna med smak av kardemumma, smör och vaniljsocker. Servera bullarna nygräddade - går också bra att frysa och värma.
Allt om Mat
Foto: Stefan Wettainen

Deg

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst - för söta degar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma - stött
  • 13 dl vetemjöl - (780g)

Fyllning

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk vaniljsocker

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • mandelspån

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan samt socker, kardemumma och salt.

  2. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.

  3. Fyllning: Blanda smöret med socker och vaniljsocker.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela degen i 2 bitar och kavla ut varje del till en platta ca 25 x 40 cm. Bred ut hälften av fyllningen  på varje degplatta. Rulla ihop till rullar från långsidan.

  5. Skär varje längd till ca 20 bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  6. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över mandelspån och grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna under bakduk på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!