Vaniljbullar. Extra smarriga med blåbärssylt. För bästa resultat, välj en riktigt fast blåbärssylt till vaniljbullarna.

För 35 -40 bullar

Ingredienser

100 g smör
5 dl mjölk (3 %)
50 g jäst
1 dl strösocker
1 krm salt
12-13 dl vetemjöl (720-780 g)

Fyllning:

150 g smör rumsvarmt
1 msk kardemumma mald
0,5 dl vaniljsocker äkta
1 dl blåbärssylt fast

Pensling:

ägg

Garnering:

pärlsocker

Recept: Vaniljbullar med blåbär

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37°.
2. Smula jästen i en bunke och strö över socker och salt. Rör tills jästen blir flytande.
3. Häll i mjölk- och smörblandningen och blanda väl. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig i hushållsassistent eller för hand 5-10 min.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
5. Gör fyllningen när degen jäser. Blanda smör, kardemumma och vaniljsocker. Blanda i blåbärssylten.
6. Dela degen i 4 delar. Kavla ut degbitarna till rektanglar, ca
15 x 25 cm. Bred på blåbärssmör.  Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 15 min.
7. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i  ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.