4.14.14.14.14.1

Vaniljbullar blir extra smarriga med blåbärssylt. För bästa resultat, välj en riktigt fast blåbärssylt till vaniljbullarna.

För 35-40 bullar:

Ingredienser

100 g smör
5 dl mjölk, (3 %)
50 g jäst
1 dl strösocker
1 krm salt
12-13 dl vetemjöl, (720-780 g)

Fyllning:

150 g smör, rumsvarmt
1 msk kardemumma, mald
0,5 dl vaniljsocker, äkta
1 dl blåbärssylt, fast

Pensling:

ägg

Garnering:

pärlsocker

30 minuter + 45 minuter jäsning + 8 minuter i ugn

Vaniljbullar med blåbär – gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37°.
  2. Smula jästen i en bunke och strö över socker och salt. Rör tills jästen blir flytande.
  3. Häll i mjölk- och smörblandningen och blanda väl. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig i hushållsassistent eller för hand 5-10 min.
  4. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
  5. Gör fyllningen när degen jäser. Blanda smör, kardemumma och vaniljsocker. Blanda i blåbärssylten.
  6. Dela degen i 4 delar. Kavla ut degbitarna till rektanglar, ca
    15 x 25 cm. Bred på blåbärssmör.  Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 15 min.
  7. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i  ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.