00000

Skär längden då den fortfarande är fryst, då blir bitarna finast. Moussen är god även när den är lite halvtinad, nästan som glass.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 smördegsplattor
2 overheadfilm, ark

Vaniljmousse:

2 gelatinblad
1 vaniljstång
1 dl mjölk
2 äggulor
3 msk strösocker
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
3 msk hallonsylt, + 2 msk
1 msk florsocker + vatten

1. Sätt ugnen på 225°. Kavla varje smördegsplatta till
10×30 cm. Lägg dem på ett bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Snitta vaniljstången på längden och koka upp den med mjölken i en kastrull.
Tillsätt äggula och socker under vispning.
3. Sjud krämen tjock på svag värme under vispning. Ta upp vaniljstången. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i krämen.
Vispa krämen sval. Vispa grädde och äggvita var för sig.
Rör ner det i äggulesmeten.
4. Bred hallonsylt på en av bottnarna och lägg ner den i en avlång 1-litersform. Fodra längs kanterna med 7 cm breda remsor overheadfilm. Häll i vaniljmousse och lägg på den andra bottnen. Täck över med plastfolie och ställ in i frysen minst 4 timmar.
5. Bred hallonsylt på smördegen.
Blanda florsocker med lite vatten till glasyr. Ringla
över kakan. Skär i 3-4 cm breda bitar. Låt dem stå framme ca 20 minuter före servering.