00000

Vanilj- och jordgubbsglass med kaksmulor är gott för både stora och små. Förenkla receptet genom att hoppa över kaksmulet och krossa färdiga kakor i stället.  

För 6-8 personer:

Ingredienser

1 gelatinblad
1 vaniljstång
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,75 dl jordgubbssylt

Kaksmulor:

100 g smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 msk vatten, kallt

Tillbehör:

våffelstrutar, ev

30 minuter + 24 timmar för smeten att mogna + tid att frysa + 15 minuter i ugn

Vanilj- och jordgubbsglass med kaksmulor – gör så här:

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  2. Koka upp mjölk, grädde, vaniljfrön och vaniljstång. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll vaniljmjölken över äggvispet och blanda väl.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under ständig vispning till 85°. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i glassmeten. Sila smeten och låt kallna. Låt gärna smeten stå och mogna i kylen ca 24 timmar. Frys glassmeten i glassmaskin.
  4. Kaksmulor: Sätt ugnen på 175°. Blanda smör, mjöl, socker och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Rör eventuellt om en gång under gräddningstiden. Låt smulorna kallna.
  5. Varva den färdiga glassen med kaksmulor och lite av jordgubbssylten. Klicka i resten av sylten och ”swirla” den i glassen med t ex skaftet på en sked för att få ett fint mönster. Servera eventuellt glassen i våffelstrutar.

Recept av Cecilia Hansson

Fler recept med: Ägg och mejeri, Frukt och bär