Vanilj- och calvadossoppa med fattiga riddare

Den krämiga vaniljsoppan med smak av calvados serveras väl kyld med fattiga riddare och stekta äpplen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 0,5 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 msk calvados

Fattiga riddare

  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 10 vetebröd - skivor
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl råsocker
  • 0,5 tsk kanel - mald

Stekta äpplen

  • 3 äpplen - medelstora, syrliga
  • 1 msk smör
  • 2 msk råsocker

Garnering

  • citronmeliss

Gör så här

  1. Soppa: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång och frön. Dra kastrullen från plattan. Låt vaniljmjölken stå och dra 10-15 min.

  2. Vispa äggulor och socker ljust och luftigt. Häll över mjölken och rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt under omrörning med träslev. Värm till det börjar tjockna, temperaturen ska vara 85°.

  3. Sila soppan och kyl den så snabbt som möjligt i vattenbad. Rör ner calvados.

  4. Fattiga riddare: Vispa ihop mjöl och mjölk. Rör ner ägg och salt. Stick ut 2 runda bottnar av varje vetebrödskiva med ett kakmått, 3-4 cm i diameter.

  5. Doppa rundlarna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör, ca 2 min på varje sida. Blanda socker och kanel och vänd brödet i sockerblandningen.

  6. Stekta äpplen: Skär äpplena i klyftor. Stek dem gyllenbruna i smör. Strö över socker och låt sockret smälta och bli gyllenbrunt (karamelliserat).

  7. Servera soppan väl kyld med fattiga riddare och stekta äpplen. Garnera med citronmeliss.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!