00000

Recept på Valnötspesto. Valnötter används flitigt över hela Italien. Såsen baseras vanligtvis på valnötter, örter och grädde. I Ligurien görs den ibland även utan grädde, mer som pesto. Ät den till linguine eller pansotti – små ravioli fyllda med spenat eller kål.

För 4 personer

Ingredienser

50 g valnötter
1 klyfta vitlök liten
3 blad basilika stora
1 kvist mejram färsk, eller 1 tsk torkad oregano
1 krm salt
1 msk ströbröd
1 dl parmesanost riven
1 dl olivolja mild

10 min

Valnötspesto — gör så här:

  1. Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg runt om.
  2. Skala vitlöken. Mortla vitlök, örter och salt till en en saftig massa. Lägg i valnötterna och stöt tills det blir en grov massa.
  3. Blanda ner ströbröd och parmesan. Rör ner oljan lite i taget. Servera till pasta, pizza, kyckling eller på crostini.
Fler recept med: Övrigt, Sås och marinad, Vegetariskt