Valnötsbullar med lönnsirap

Recept på supergoda och saftiga ­valnöts­bullar med lönnsirap.
Elisabeth Johansson

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemummakärnor - stötta
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 14 dl vetemjöl - gärna stenkvarnsmalet ekologiskt (840 g)

Valnötsfyllning

  • 150 g valnötssmör - se recept, ­eller 150 g valnötter
  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • 75 g valnötter
  • 1,5 dl lönnsirap

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en hushållsmaskin eller bunke. Värm mjölken till 37°och häll den över jästen. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Tillsätt smöret och arbeta in mjölet lite i taget, spara ca ½ dl av mjölet till utbakning. Arbeta degen 5–10 min.

  2. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

  3. Fyllning: Mixa valnötssmöret eller valnötterna med smör, socker och vaniljsocker.

  4. Dela degen i två bitar. Kavla ut en bit i taget och bred hälften av fyllningen över hela ytan. Vik ihop degen på längden och skär eller sporra ut ca 20 längder, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till knutar. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper. Upprepa med den andra degbiten.

  5. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grovt krossade valnötter. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Ta ut bullarna och pensla dem direkt med lönnsirap. Låt bullarna svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!