4.14.14.14.14.1

Valnötsbröd med äpple är saftigt och gott tack vare äpplet. Hittar du inte nyttiga chiafrön kan de ersättas med linfrön.

För 1 bröd:

Ingredienser

2 dl dinkelmjöl
1 dl rågmjöl, fint
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 dl fiberhavregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
0,5 dk chiafrön
0,5 dl solrosfrön
1 dl valnötter, grovhackade
5 dl yoghurt, (3%)
1 msk olivolja
3 msk honung
1 äpple, stort, syrligt, rivet

Garnering:

1 äpple, litet
8 valnötter
vetemjöl

15 minuter + 1 timme och 20 minuter i ugn

Valnötsbröd med äpple – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt, honung, olja och äpple och blanda till en jämn smet.
  2. Klicka ut smeten i en avlång form, 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Kärna ur och skär äpplet i tunna skivor. Lägg äppelskivor och valnötter på brödet och pudra över lite mjöl.
  3. Ställ formen på nedersta falsen och grädda ca 1 timme och 20 min till 98° innertemperatur. Täck eventuellt brödet med bakplåtspapper om valnötter och äpple får för mycket färg. Låt brödet vila i formen ca 5 min innan det stjälps upp och får kallna på galler under bakduk.
Fler recept med: Bakning, Matbröd