00000

Låt brödet jäsa i korg och grädda det på baksten eller på het plåt.

För 2 valnötsbröd

Ingredienser

Valnötsbröd i korg

5 dl vatten
50 g jäst
1 msk honung
1 msk kallpressad rapsolja
2 tsk salt
3 dl dinkelflingor (150 g)
2 dl fullkornsdinkel (110 g)
ca 7 dl vetemjöl special (420 g) + 1-2 dl till utbakning
100 g valnötskärnor

15 min + 1 1/2 timme jäsning + 30 min i ugn

1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt honung, olja och salt. Blanda ner dinkelflingor och dinkelmjöl. Arbeta ner vetemjölet lite i taget till en smidig deg.

2. Rosta valnötskärnorna ca 5 min i en torr stekpanna på låg värme. Blanda ner dem i degen. Lägg en bakduk över och låt degen jäsa i bunken ca 30 min.

3. Ta upp degen på en mjölad ­arbetsbänk och knåda den ca 5 min. Forma två jämnstora bröd. Lägg dem att jäsa i väl mjölade ­jäskorgar eller i en mjölad handduk i en rund skål eller ett durkslag. Låt dem jäsa ca 30 min.

4. Sätt ugnen på 225 grader, gärna med en baksten eller plåt i nedre halvan av ugnen. Stjälp upp bröden ur ­korgarna direkt på het baksten ­eller plåt. Släng in några isbitar i botten på ugnen och stäng luckan snabbt. Grädda bröden ca 30 min. Låt dem svalna på galler.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Bakning, Matbröd, Övrigt