Valnötsbröd i korg

Låt brödet jäsa i korg och grädda det på baksten eller på het plåt.
Charlotte Jenkinson
Petra Lindstrand
Valnötsbröd i korg
Valnötsbröd i korg Foto: Lina Eriksson

Valnötsbröd i korg

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk honung
  • 1 msk rapsolja - kallpressad
  • 2 tsk salt
  • 3 dl dinkelflingor - (150 g)
  • 2 dl dinkelmjöl fullkorn - (110 g)
  • 7 dl vetemjöl special - (420 g) + 1-2 dl till utbakning
  • 100 g valnötskärnor

Gör så här

  1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt honung, olja och salt. Blanda ner dinkelflingor och dinkelmjöl. Arbeta ner vetemjölet lite i taget till en smidig deg.

  2. Rosta valnötskärnorna ca 5 min i en torr stekpanna på låg värme. Blanda ner dem i degen. Lägg en bakduk över och låt degen jäsa i bunken ca 30 min.

  3. Ta upp degen på en mjölad ­arbetsbänk och knåda den ca 5 min. Forma två jämnstora bröd. Lägg dem att jäsa i väl mjölade ­jäskorgar eller i en mjölad handduk i en rund skål eller ett durkslag. Låt dem jäsa ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 225 grader, gärna med en baksten eller plåt i nedre halvan av ugnen. Stjälp upp bröden ur ­korgarna direkt på het baksten ­eller plåt. Släng in några isbitar i botten på ugnen och stäng luckan snabbt. Grädda bröden ca 30 min. Låt dem svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!