00000

Ett mustigt valnötsbröd perfekt till kvällens ostmacka eller att göra matiga picknickmackor av.

För 2 bröd:

Ingredienser

Dag 1:

3 dl rågmjöl, grovt (165 g)
6 dl vatten

Dag 2:

3 dl vatten
50 g jäst
12 dl vetemjöl, (720 g)
1,5 dl brödsirap
2 tsk salt
2 dl solrosfrön
2 dl valnötter

Garnering:

1 msk olivolja
2 tsk flingsalt

20 minuter + tid för degen + 40 minuter jäsning + 50 minuter i ugn

Valnötsbröd – gör så här:

  1. Dag 1: Lägg mjölet i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölet. Blanda väl. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Dag 2: Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner det skållade mjölet från dag 1. Häll i mjölet lite i taget och därefter sirap och salt. Arbeta degen i maskin ca 10 min, det ska vara en kladdig deg.
  3. Blanda i frön och nötter. Fördela degen i två avlånga 1 1/2-litersformar klädda med bakplåtspapper. Tryck till degen med blöta händer. Strö över lite rågmjöl. Låt bröden jäsa övertäckta ca 40 min.
  4. Sätt ugnen på 200°. Grädda bröden på nedersta falsen ca 50 min, till 98° innertemperatur.
  5. Ta ut och pensla ovansidan på bröden med olja och strö över flingsalt. Låt bröden stå kvar i formarna ca 10 min innan de stjälps upp på galler och får svalna under bakduk.
Fler recept med: Bakning, Frukost, Matbröd, Övrigt