Valnötsbröd

Ett mustigt valnötsbröd perfekt till kvällens ostmacka eller att göra matiga picknickmackor av.
Petra Lindstrand
Skärbräda, HK Living. Skål, andreasondesign.se. Pläd, H&M Home.
Skärbräda, HK Living. Skål, andreasondesign.se. Pläd, H&M Home. Foto: Lisa Björner

Dag 1

  • 3 dl rågmjöl - grovt (165 g)
  • 6 dl vatten

Dag 2

  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 12 dl vetemjöl - (720 g)
  • 1,5 dl brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl valnötter

Garnering

  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg mjölet i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölet. Blanda väl. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

  2. Dag 2: Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner det skållade mjölet från dag 1. Häll i mjölet lite i taget och därefter sirap och salt. Arbeta degen i maskin ca 10 min, det ska vara en kladdig deg.

  3. Blanda i frön och nötter. Fördela degen i två avlånga 1 1/2-litersformar klädda med bakplåtspapper. Tryck till degen med blöta händer. Strö över lite rågmjöl. Låt bröden jäsa övertäckta ca 40 min.

  4. Sätt ugnen på 200°. Grädda bröden på nedersta falsen ca 50 min, till 98° innertemperatur.

  5. Ta ut och pensla ovansidan på bröden med olja och strö över flingsalt. Låt bröden stå kvar i formarna ca 10 min innan de stjälps upp på galler och får svalna under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!