Valnötsbröd

Recept på valnötsbröd. Ett försvinnande gott bröd som går utmärkt att frysa.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 200 g valnötter
  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 msk sirap - ljus
  • 2,5 tsk salt
  • 4 dl rågmjöl - fint (200 g)
  • 14 dl vetemjöl - (840 g)
  • 0,5 dl rapsolja

Gör så här

  1. Grovhacka valnötterna. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig.

  2. Tillsätt nötterna, olja, sirap, salt, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa 40 min under bakduk.

  3. Dela degen i två bitar och forma dem till två runda bröd. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.

  4. Sätt ugnen på 250°. Skåra ett rutmönster i brödet med vass kniv. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 5 min. Sänk temperaturen till 200° och grädda ytterligare ca 25 min. Låt bröden kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!