30 min + 12 timmar i kyl + 40 min jäsning + 1 timme i ugnen
Valnöts- och russinbröd med örtigt smör – gör så här:
- Dag 1: Grovhacka nötterna. Smula ner jästen i en degblandare och häll på det kalla vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt nötter, russin, 6 dl vetemjöl och manitobamjöl. Blanda på hög hastighet ca 10 min. Tillsätt saltet och blanda ytterligare ca 5 min. Häll degen i en stor påse eller bunke med lock och ställ i kylen ca 12 timmar.
- Dag 2: Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk. Forma till ett avlångt bröd som läggs i en smord och mjölad avlång form, ca 2 liter. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
- Sätt formen i nedre delen av -ugnen och spraya in lite vatten. Grädda ca 6 min och sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda ytterligare ca 55 min, tills innertemperaturen på brödet är 96 grader. Stjälp upp och låt brödet kallna på galler.
- Mixa smör, örter och citron till ett grönt smör. Krydda med salt. Bred örtsmör på valnötsbrödet. Lägg på rucolablad och flingsalt före servering.