3.83.83.83.83.8

Vallmokex med vispad crème fraiche och forellrom är ett gott litet drinktilltugg. Kexen går utmärkt att baka flera dagar i förväg och frysa in.  

För 30 kex:

Ingredienser

2 dl kikärtsmjöl
4,5 msk vallmofrön
2 msk olivolja
3 msk vatten, hett
1 tsk flingsalt

Topping:

2 dl crème fraiche
1 tsk champagnevinäger
100 g regnbågsrom

Garnering:

lavendel, torkad

20 minuter + 25 minuter i ugn

Vallmokex med vispad crème fraiche och forellrom – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Blanda kikärtsmjöl och vallmofrö. Tillsätt olja och vatten och arbeta ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper. Dra bort det övre papperet och lägg det undre på en plåt. Stansa ut runda kex ur bottnen, ca 5 cm i diameter. Kavla ut ”spillet” och ta ut fler kex.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt kallna.
  4. Topping: Vispa crème fraiche med vinäger. Toppa kexen med crème fraiche och regnbågsrom och garnera med torkad lavendel.