3.23.23.23.23.2

Både sött och syrligt på samma gång. Lägg ihop tårtan strax före servering.

För 8 personer

Ingredienser

100 g smör
3,5 dl vetemjöl, (210 g)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl mjölk

Lemon curd:

1 gelatinblad
3 citroner
3 dl strösocker
4 msk smör, (60 g)
2 ägg
2 äggulor

Italiensk maräng:

0,5 dl vatten
1,25 dl strösocker
2 äggvitor

Tillbehör:

1 liter vaniljglass

Garnering

florsocker, ev

40 minuter

Våffeltårta med lemon curd och maräng – gör så här:

  1. Lemon curd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften, mät till 2 dl saft. Blanda och värm citronskal, -saft, socker och smör i en kastrull. Vispa ihop ägg och äggula.
  2. Ta kastrullen från värmen. Häll äggblandningen i kastrullen och sjud försiktigt under vispning tills curden tjocknar. Sila. Ta upp ge­la­tinbladet och låt smälta i curden. Låt svalna och sedan kallna i ­kylen.
  3. Italiensk maräng: Koka vatten och socker till 110°. Vispa ägg­vitan till fast skum. Koka socker­lagen till 121°. Häll sockerlagen i äggvitan i en fin stråle och vispa kraftigt med elvisp. Sänk hastigheten och vispa tills marängsmeten svalnat. Fördela smeten i en spritspåse med rund tyll.
  4. Våfflor till tårtan: Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Vispa i ägg och först hälften av mjölken och sedan resten. Tillsätt smöret och vispa till en jämn smet. Låt smeten vila 10–15 min.
  5. Pensla eventuellt våffeljärnet med smör och grädda våfflor i omgångar tills de är gyllenbruna.
  6. Varva våfflor och lemoncurd på ett fat. Spritsa maräng i toppar på den översta våfflan och bränn av med en brännare. Pudra eventuellt över florsocker och servera med vaniljglass.
Fler recept med: Bakning, Tårtor