00000

Härligt ”tuggig” och kryddgod morots-soppa som landar mjukt i magen hos både stora och små skedhanterare.

För 4 portioner

Ingredienser

3 morötter
1 gul lök
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad timjan
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl standard mjölk
2 dl créme de fraiche, (34 %)
3 tomater
1 vitlöksklyfta
rapsolja

Grillad toast

8 skivor vitt toastbröd, ev kantskuret
1 msk smör
2 msk skånsk senap
8 skivor stark ost, t ex lagrad prästost, (17 %)
salt + nymald svartpeppar

30 min

Vadstena folkhögskolas morotssoppa

1. Skala och riv morötterna grovt på rivjärn. Skala och finhacka löken. Fräs morötter och lök i 1 msk olja ca 3 min. Tillsätt paprikapulver, oregano och timjan. Låt fräsa med ca 2 min.
2. Tillsätt vatten, buljongtärningar, mjölk och crème fraiche. Låt puttra ca 10 min tills morotsbitarna mjuknat.
3. Skölj och tärna tomaterna, tillsätt dem till soppan. Pressa i vitlök och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
4. Grillad toast: Bre smör och senap på fyra av brödskivorna. Lägg på osten och de resterande brödskivorna.
5. Grilla bröden i ett smörgåsjärn. Dela dem snett över till 2 trekanter och servera till soppan.

Fler recept med: Grönsaker, Övrigt, Soppa