Äntligen skördetid i växthus och på balkonger! Vi njuter av tomater i sallader, soppa och på ett frasigt flan och sparar sommarsmaken i burkar med torkade tomater och mustig pastasås. Här är 6 goda recept på vad du kan göra med alla tomater.
För 1
Ingredienser
Semitorkade tomater
Foto: Anna Kern
Recept på semitorkade tomater.
Små körsbärstomater och pärltomater är bäst att torka. De håller två veckor i kyl när de täcks med olivolja. Se recept här.
Tomatsås från Ligurien
Favoritsåsen görs av riktigt smakrika tomater och sardeller. Bra att ha färdig i frysen till pasta, pizza eller lasagne. Tänk på att inte fylla burkarna ända upp om de ska frysas. Se recept här.
Tomatflarn
Foto: Anna Kern
Ett frasigt flan med tomater och sälta från sardell, oliv och pecorino. Se recept här.
Tomatsallad med räkor och dragon
Foto: Anna Kern
Recept på tomatsallad med räkor och dragon.
Tillsammans med avokado, räkor, trädgårdskrasse, brödkrisp och dragonmajonnäs blir tomatsalladen en mättande lunch eller middag. Se recept här.
Tomatsallad med hallon, basilika och chèvrekräm
Foto: Anna Kern
Recept på tomatsallad med hallon, basilika och chèvrekräm.
Tomaternas fruktiga smak förstärks med hallon. Pepprig tagetes är gott till, antingen små hela blommor eller blombladen från större. Se recept här.
Gazpacho med tomat och vattenmelon
Foto: Anna Kern
Recept på gazpacho med tomat och vattenmelon.
10 min. Melon, tomat och chili är en god kombination. Här tillsammans med mättande avokado. Passar som förrätt eller lätt lunchrätt. Se recept här.
Nyttigt? Ja, tomater är rika på lykopen
Röda tomater är det livsmedel som är rikast på
lykopen, en antioxidant som är ett bra försvar mot fria radikaler orsakade av stress.
Lykopen är fettlösligt, så ät därför gärna tomaterna tillsammans med lite olja.
Fakta – olika storlekar
Riktigt stora tomater passar bra att lägga på grillen.
Kvisttomater bör få sitta kvar på sin kvist så länge som möjligt för att bevara smaken.
Plommontomater är extra ”köttiga” och innehåller inte lika mycket vatten som andra sorter.
Små tomater som körsbärstomater, babyplommontomater och pärltomater är ofta söta och smakrika och blir extra dekorativa i sallader.
Romantica är extra aromatiska små kvisttomater.
Odla egna
De godaste tomaterna är de man odlar själv. Egenodlade kan skördas under sensommaren och långt in på hösten om säsongen är mild.
Tomatplantan har stark växtkraft, och man måste inte ha växthus, även om det påskyndar mognadsprocessen så att tomaterna kan skördas tidigare.
Det finns många sorter som klarar sig fint på friland, i en säck med jord mot en solig vägg eller på en balkong. Se bara till att vattna ordentligt och att de får mycket näring.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till
dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.