00000

Äntligen skördetid i växthus och på balkonger! Vi njuter av tomater i sallader, soppa och på ett frasigt flan och sparar sommarsmaken i burkar med torkade tomater och mustig pastasås. Här är 6 goda recept på vad du kan göra med alla tomater.

För 1

Ingredienser

Semitorkade tomater

Recept på semitorkade tomater.

Foto: Anna Kern

Recept på semitorkade tomater.

Små körsbärstomater och pärltomater är bäst att torka. De håller två veckor i kyl när de täcks med olivolja. Se recept här. 

Tomatsås från Ligurien
Tomatsas

Favoritsåsen görs av riktigt smakrika tomater och sardeller. Bra att ha färdig i frysen till pasta, pizza eller lasagne. Tänk på att inte fylla burkarna ända upp om de ska frysas. Se recept här. 

Tomatflarn
Tomatflan

Foto: Anna Kern

Ett frasigt flan med tomater och sälta från sardell, oliv och pecorino. Se recept här. 

Tomatsallad med räkor och dragon

Recept på tomatsallad med räkor och dragon.

Foto: Anna Kern

Recept på tomatsallad med räkor och dragon.

Tillsammans med avokado, räkor, trädgårdskrasse, brödkrisp och dragonmajonnäs blir tomatsalladen en mättande lunch eller middag. Se recept här.

Tomatsallad med hallon, basilika och chèvrekräm

Recept på tomatsallad med hallon, basilika och chèvrekräm.

Foto: Anna Kern

Recept på tomatsallad med hallon, basilika och chèvrekräm.

Tomaternas fruktiga smak förstärks med hallon. Pepprig tagetes är gott till, antingen små hela blommor eller blombladen från större. Se recept här.

Gazpacho med tomat och vattenmelon

Recept på gazpacho med tomat och vattenmelon.

Foto: Anna Kern

Recept på gazpacho med tomat och vattenmelon.

10 min. Melon, tomat och chili är en god kombination. Här tillsammans med mättande avokado. Passar som förrätt eller lätt lunchrätt. Se recept här. 

Nyttigt? Ja, tomater är rika på lykopen

Röda tomater är det livsmedel som är rikast på
lykopen, en antioxidant som är ett bra försvar mot fria radikaler orsakade av stress.

Lykopen är fettlösligt, så ät därför gärna tomaterna tillsammans med lite olja.

Fakta – olika storlekar

  • Riktigt stora tomater passar bra att lägga på grillen.
  • Kvisttomater bör få sitta kvar på sin kvist så länge som möjligt för att bevara smaken.
  • Plommontomater är extra ”köttiga” och innehåller inte lika mycket vatten som andra sorter.
  • Små tomater som körsbärstomater, babyplommon­tomater och pärltomater är ofta söta och smakrika och blir extra dekorativa i sallader.
  • Romantica är extra aromatiska små kvisttomater.

Odla egna

De godaste tomaterna är de man odlar själv. Egenodlade kan skördas under sensommaren och långt in på hösten om säsongen är mild.

Tomatplantan har stark växtkraft, och man måste inte ha växthus, även om det påskyndar mognads­processen så att tomaterna kan skördas tidigare.

Det finns många sorter som klarar sig fint på friland, i en säck med jord mot en solig vägg eller på en balkong. Se bara till att vattna ordentligt och att de får mycket näring.

Fler recept med: Grönsaker