00000

Plommon i botten på sensommarens godaste sockerkaka. Leta upp svenska smakrika plommon som Herman, Opal eller Viktoria. Plommonsmaken kommer fram ytterligare med en gnutta bittermandelarom.

För 10 bitar

Ingredienser

Upside down-kaka med plommon och vanilj

300 g plommon
100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
3 dl vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver
1 krm bittermandelarom
2 msk smör
1 vaniljstång
2 msk farinsocker

Tillbehör

vaniljglass eller vispgrädde

20 min + 30 min i ugn

Upside down-kaka med plommon – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Halvera plommonen och kärna ur dem. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en form och smörj kanterna.
  2. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägg, ett i taget, och rör mellan varje. Häll i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. och blanda ner i smeten, rör väl. Tillsätt bittermandelaromen.
  3. Smält smöret i en stekpanna och fräs hastigt plommonhalvorna. Tillsätt sockret. Skrapa ut vaniljfröna och blanda ner dem samt vaniljstången. Lägg alltsammans i bottnen av formen och bred över smeten.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt svalna i formen. Stjälp upp kakan och dra bort papperet. Servera med vaniljglass eller vispgrädde.