3.83.83.83.83.8

Recept på den ryska silltårtan "Under pälsen". Den här maträtten gör många skeptiska, både på grund av namnet och ingredienserna. Men alla som smakat den blir glatt överraskade! Så krispig, så fräsch, och ändå – en silltårta!

För 4-6 personer

Ingredienser

4 ägg, hårdkokta
2 morötter
2 dl inlagda rödbetor, rivna
2 frp matjessill, à 200 g
2 dl smetana, eller creme fraiche

20 minuter

Gör så här:

  1. Riv allt som ska rivas, hårdkokta ägg, morötter och inlagda rödbetor. Lägg i separata skålar. Häll av matjessillen.
  2. Ta fram ett fat och lägg ihop en tårta i lager. Börja med sillen, bred ut smetana över den och strö över morötter och sedan rödbetor.
  3. Avsluta med de rivna äggen.

Därför heter silltårtan ”under pälsen”

— Det var kocken och matkreatören Lena Söderström som bjöd mig på denna fantastiska rätt. Sedan dess lagar jag den vid alla högtider och några gånger till per år. Det är en perfekt sommarrätt!

Det rivna ägget symboliserar en minkpäls och under den kan olika goda grejor gömma sig. Den finns i ett otal varianter men här är min superenkla med få ingredienser.

Vill du variera den kan du till exempel lägga till rivet rött äpple, saltgurka eller kokt potatis. Om du är förberedd med kokta ägg behöver du inte ens en spis.

Servera den gärna som förrätt eller en del av sillbordet, eller som en lättare lunch med hårdbröd och lagrad ost till. En ljus lager passar perfekt till!

Fler recept med: Buffémat, Sill