Recept på helstekt oxfilé, potatis- och palsternackspuré med kaprissmör. På 150° blir köttet vackert rosastekt om det tas ur ugnen vid 52° innertemperatur, för att sedan stiga till 55-56° när det vilat ca 10 minuter under folie. Den som önskar en riktigt blodig biff tar ut den ur ugnen redan vid 50°.

För 4 personer

Ingredienser

600 g oxfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 msk smör
1 ugnstermometer

Potatis- och palsternacksmos:

500 g potatis mjölig
500 g palsternacka
2 dl mjölk
2 msk smör
1 tsk salt

Kaprissmör:

100 g smör rumsvarmt
3 ansjovisfiléer
1 msk kapris
0,5 dl persilja hackad
3 msk citronsaft

Tillbehör:

smörslungade färska sockerärter eller sockerbönor

Ugnsstekt oxfilé, potatis- och palsternackspuré med kaprissmör – gör så här:

  1. Ugnsstekt oxfilé: Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra oxfilén runt
    om. Hetta upp smöret och bryn köttet runt om. Stick in en termometer i mitten av köttet. Stek i mitten av ugnen till 50° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt ca 10 minuter. Skär det i ca 2 cm tjocka skivor före servering. Häll över köttskyn.
  2. Mos: Skala potatis och palsternacka. Skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Stöt sönder dem med elvisp och blanda med mjölk, smör och salt. Värm före servering.
  3. Kaprissmör: Mixa rumsvarmt smör, ansjovisfiléer, kapris, persilja och citronsaft i matberedare eller med mixerstav. Ställ åt sidan till servering.
  4. Fräs ärter eller bönor i en klick smör och lite salt, under omrörning, precis före servering.