3.53.53.53.53.5

Recept på helstekt oxfilé, potatis- och palsternackspuré med kaprissmör. På 150° blir köttet vackert rosastekt om det tas ur ugnen vid 52° innertemperatur, för att sedan stiga till 55-56° när det vilat ca 10 minuter under folie. Den som önskar en riktigt blodig biff tar ut den ur ugnen redan vid 50°.

För 4 personer

Ingredienser

600 g oxfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör

Potatis- och palsternacksmos:

500 g potatis, mjölig
500 g palsternacka
2 dl mjölk
2 msk smör
1 tsk salt

Kaprissmör:

100 g smör, rumsvarmt
3 ansjovisfiléer
1 msk kapris
0,5 dl persilja, hackad
3 msk citron, pressad

Tillbehör:

150 g sockerärter, eller sockerbönor
2 msk smör
0,5 tsk salt

Ugnsstekt oxfilé, potatis- och palsternackspuré med kaprissmör – gör så här:

  1.  Sätt ugnen på 150°. Krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör. Stick in en termometer mitt i köttet. Tillaga mitt i ugnen till 50° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt ca 10 min. Skär det i ca 2 cm tjocka skivor före servering. Häll över köttskyn.
  2. Mos: Skala potatis och palsternacka. Skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Stöt sönder dem med elvisp och blanda med mjölk, smör och salt.
  3. Kaprissmör: Mixa smör, ansjovisfiléer, kapris, persilja och citronsaft i matberedare eller med mixerstav.
  4. Fräs ärter eller bönor i smör under omrörning ca 2 min. Krydda med salt.
  5. Servera oxfilén med mos, kaprissmör och smörslungade sockerärter.