1. Kött: Pensla köttbitarna med olivolja och krydda med salt och peppar. Koka upp vin, vinäger och buljongtärning.
2. Lägg löken i botten på en långpanna och häll i vin- och vinägerblandningen. Tillsätt vitlöken och bouquet garni. Lägg ner köttbitarna med köttsidan upp. Ställ in pannan i en kall ugn och sätt på 175°. Låt det ugnsteka i 1 timme. Öppna inte ugnsluckan under tiden.
3. Pensla köttet med buljongen i pannan och vänd bitarna varje kvart och ugnsstek ytterligare 1 timme. Späd med vattnet så att det inte steker torrt. Öka värmen till 200° och stek i ytterligare 30 min, tills köttet är läckert mörkbrunt och mört. Ös med buljongen flera gånger.
4. Ta långpannan ur ugnen. Lägg köttet i en skål och håll varmt under folie. Sila buljongen som finns i långpannan, det bör vara drygt 3 dl kvar. Smaka av med socker och red av med majsstärkelse blandat med lite vatten. Vispa ner smör vid serveringen.
5. Potatispuré: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, pressa potatisen, rör ner smöret, tillsätt grädde och mjölk. Rör eller vispa slätt till en lös puré och smaka av med salt.
6. Rotsaker: Skala och tärna rotfrukterna. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Värm dem i smöret inför serveringen och strö över persilja.
7. Servering: Ta bort benen och överflödigt fett från köttbitarna. Skär dem ev i bitar. Värm dem i lite av såsen och servera med purén och rotsakerna.
Ugnsstekt kalvbringa med potatispuré och rotsaker
Kalvbringan måste beställas i köttdisken i vanliga livsmedelsbutiker. I saluhallar finns den oftast. Stektiden är lång men det är den värd.
För 4 person(er)
Ingredienser
1,8 kilo | kalvbringa, med ben, styckad i bitar |
0,5 dl | olivolja |
1,5 tsk | salt |
0,5 tsk | svartpeppar, nymald |
2,5 dl | vitt vin, torrt |
0,5 dl | sherry, - eller vitvinsvinäger |
0,5 | köttbuljongtärning |
1 | gul lök, stor, tunt skivad |
4 | vitlöksklyftor, lätt krossade |
1 | bouquet garni, (1 kvist persilja, 2 kvistar timjan och 1 lagerblad sammanbundna med ett steksnöre) |
4 dl | vatten |
1 tsk | strösocker |
1 tsk | maizena, majsstärkelse |
1 msk | smör, osaltat |
Potatispuré
600 g | potatis, mjölig |
2 msk | smör |
1 dl | vispgrädde |
1 dl | mjölk |
0,5 tsk | salt |
Rotsaker
1 | morot, stor |
1 | palsternacka |
50 g | rotselleri |
1 msk | smör |
1 msk | persilja, strimlad |