Recept på hälleflundrafilé i ugn med smörig sås. En lyxig rätt där fisken är lättrimmad.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 hälleflundrafilé skinnfri, i bitar à 200 g
1 tsk olivolja
2 krm vitpeppar mald

Saltlake:

1 l vatten kallt
0,5 dl salt

Sås:

2 schalottenlökar
2 msk smör
1 fiskbuljongtärning
2 msk fiskfond koncentrerad
5 dl vatten
2 dl vitt vin torrt
2 dl vispgrädde
1 tsk Maizena majsstärkelse
3 cirtonsaft droppar
1,5 dl gräslök finhackad

Tillbehör:

1 kg nypotatis kokt
400 g sockerärter

Ugnsstekt hälleflundrafilé med smörig sås – gör så här:

  1. Blanda saltlaken och lägg i fiskbitarna. Låt stå ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 150°.
  3. Sås: Finhacka löken. Smörfräs den i en vid kastrull. Tillsätt buljongtärning eller fiskfond, vatten, vin, och grädde. Koka tills ca 5 dl återstår.
  4. Sila såsen och red av den med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Låt koka upp. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Dra av från värmen och låt stå under lock.
  5. Ta upp fisken ur lagen och torka av överflödig vätska. Hetta upp olivolja i en stekpanna, peppra och stek fiskbitarna gyllenbruna. Lägg dem i ugnssäker form och efterstek i mitten av ugnen 10-15 minuter eller tills innertemperaturen är 52°.
  6. Strimla och fräs sockerärterna i lite smör. Koka upp såsen, vispa ner 1 msk smör och tillsätt gräslöken. Servera på varma tallrikar.