Ugnsrostad spetskål med fräst trattkantarelltopping

55555

Recept på ugnsrostad spetskål med fräst trattkantarelltopping. Kålen bryns i smör innan den steks klart i ugnen. 

För 4 personer:

Ingredienser

1 spetskålshuvud (ca 800 g)
1 msk smör + 2 msk
0,5 tsk salt + 0,5 tsk
1 liter trattkantareller rensade
0,5 dl honung flytande eller ljus sirap

Garnering:

örter, t ex timjan och oregano
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

2 dl yoghurt rysk eller turkisk eller crème fraiche

15 minuter + 20 minuter i ugn

Ugnsrostad spetskål med fräst trattkantarelltopping – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Ansa kålen och skär den i fyra klyftor. Bryn kålklyftorna i 1 msk smör så att de får fin färg. Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Krydda med 1/2 tsk salt.
  2. Tillaga kålen i nedre delen av ugnen ca 20 min, tills den är mjuk. Vänd två gånger under tiden.
  3. Fräs kantarellerna knapriga i 2 msk smör, 5–10 min. Krydda med 1/2 tsk salt.
  4. Toppa kålklyftorna med svampen. Ringla över honungen och tillaga mitt i ugnen ca 3 min.
  5. Garnera med färska örter, flingsalt och peppar. Servera med yoghurt eller crème fraiche.