00000

Ugnsrostad broccoli bellaverde med ricotta och pinjenötssmul är en rätt som passar bra på buffébordet. Den vackra bellaverde broccolin är fantastiskt god när den rostats i ugnen, den kan bytas ut mot vanlig broccoli eller ersättas med till exempel rostade morötter eller blomkål. Pinejenötssmulet håller sig fin i en burk med lock och kan därmed förberedas flera dagar innan kalaset.

För 8-10 personer:

Ingredienser

500 g bellaverde
1 citron
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Pinjenötssmul:

1 citron
1,5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
75 g smör, rumsvarmt
1 dl pinjenötter
1 msk bladpersilja, finhackad
1 tsk flingsalt

Tillbehör:

250 g ricottaost, färsk
0,5 röd chili, t ex spansk peppar

20 minuter + 30 minuter i ugn

Ugnsrostad broccoli bellaverde med ricotta och pinjenötssmul – gör så här:

  1. Smul: Sätt ugnen på 180°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Blanda ihop mjöl, havregryn, smör, pinjenötter, citronskal, persilja och salt med fingrarna. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rosta mitt i ugnen tills smulorna fått färg ca 15 min. Blanda om några gånger under tiden. Låt kallna.
  3. Höj ugnsvärmen till 225°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i skivor. Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg broccoli, citron och vitlök på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Strö över salt och blanda runt. Tillaga mitt i ugnen 15–20 min.
  4. Servera broccolin tillsammans med färsk ricotta och smul. Kärna ur och hacka chilin och strö över broccoli.
Fler recept med: Buffémat, Tillbehör