Ugnsrostad broccoli bellaverde med ricotta och pinjenötssmul

Ugnsrostad broccoli bellaverde med ricotta och pinjenötssmul är en rätt som passar bra på buffébordet. Den vackra bellaverde broccolin är fantastiskt god när den rostats i ugnen, den kan bytas ut mot vanlig broccoli eller ersättas med till exempel rostade morötter eller blomkål. Pinejenötssmulet håller sig fin i en burk med lock och kan därmed förberedas flera dagar innan kalaset.
Johanna Westman
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g bellaverde
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 - 3 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Pinjenötssmul

  • 1 citron
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 msk bladpersilja - finhackad
  • 1 tsk flingsalt

Tillbehör

  • 250 g ricottaost - färsk
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar

Gör så här

  1. Smul: Sätt ugnen på 180°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Blanda ihop mjöl, havregryn, smör, pinjenötter, citronskal, persilja och salt med fingrarna. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Rosta mitt i ugnen tills smulorna fått färg ca 15 min. Blanda om några gånger under tiden. Låt kallna.

  3. Höj ugnsvärmen till 225°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i skivor. Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg broccoli, citron och vitlök på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Strö över salt och blanda runt. Tillaga mitt i ugnen 15–20 min.

  4. Servera broccolin tillsammans med färsk ricotta och smul. Kärna ur och hacka chilin och strö över broccoli.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!