Ugnsrostad broccoli bellaverde med ricotta och pinjenötssmul
Ingredienser
- 500 g bellaverde
- 1 citron
- 2 vitlöksklyftor
- 2 - 3 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
Pinjenötssmul
- 1 citron
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 75 g smör - rumsvarmt
- 1 dl pinjenötter
- 1 msk bladpersilja - finhackad
- 1 tsk flingsalt
Tillbehör
- 250 g ricottaost - färsk
- 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
Gör så här
-
Smul: Sätt ugnen på 180°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Blanda ihop mjöl, havregryn, smör, pinjenötter, citronskal, persilja och salt med fingrarna. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
-
Rosta mitt i ugnen tills smulorna fått färg ca 15 min. Blanda om några gånger under tiden. Låt kallna.
-
Höj ugnsvärmen till 225°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i skivor. Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg broccoli, citron och vitlök på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Strö över salt och blanda runt. Tillaga mitt i ugnen 15–20 min.
-
Servera broccolin tillsammans med färsk ricotta och smul. Kärna ur och hacka chilin och strö över broccoli.