Ugnsrostad blomkål med brynt smörhollandaise
Ingredienser
- 1 blomkålshuvud - (750 g)
- 50 g smör - + 50 g + 150 g
- 1 ägg
- 0,5 msk dijonsenap
- 0,5 msk vitvinsvinäger
- 2 krm salt
- 1 ask smörgåskrasse
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Ansa och lägg blomkålshuvudet upp och ner i en ugnssäker form. Hyvla över 50 g smör och rosta blomkålen mitt i ugnen ca 1 timme.
-
Ta ut och vänd blomkålshuvudet. Hyvla över 50 g smör och tillaga ytterligare ca 1 timme. Låt blomkålen vila ca 15 min.
-
Smält 150 g smör i en kastrull tills det börjar lukta nötigt och är lätt brynt.
-
Vispa ihop ägg, senap, vinäger och salt i en kastrull. Värm försiktigt tills det börjar tjockna. Tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle. Späd eventuellt med lite vatten om såsen blir för tjock.
-
Klipp smörgåskrasse över blomkålen och servera med såsen.