Ugnsrostad blomkål med brynt smörhollandaise

Underbart recept på ugnsrostade blomkål, ett vegetarisk tillbehör av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015. Låt blomkålen vila ca 15 min före servering så att eftervärmen får göra sitt och kålen bli härligt mjuk. Serveras med en fluffig hollandaise med smak av brynt smör.
Thomas Sjögren
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud - (750 g)
  • 50 g smör - + 50 g + 150 g
  • 1 ägg
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 ask smörgåskrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Ansa och lägg blomkålshuvudet upp och ner i en ­ugnssäker form. Hyvla över 50 g smör och rosta blomkålen mitt i ugnen ca 1 timme.

  2. Ta ut och vänd blomkålshuvudet. Hyvla över 50 g smör och tillaga ytterligare ca 1 timme. Låt blomkålen vila ca 15 min.

  3. Smält 150 g smör i en kastrull tills det börjar lukta nötigt och är lätt brynt.

  4. Vispa ihop ägg, senap, vinäger och salt i en kastrull. Värm försiktigt tills det börjar tjockna. Tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle. Späd eventuellt med lite vatten om såsen blir för tjock.

  5. Klipp smörgåskrasse över blomkålen och servera med såsen.

Fler recept av Thomas Sjögren:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!