00000

Ugnspannkaka kan göras i en mängd varianter och smaker. Prova gärna att göra ugnspannkaka med t ex skinka, skivade äpplen eller bär i pannkakssmeten när du känner dig säker på grundreceptet.

För 3 person(er)

Ingredienser

Ugnspannkaka

2,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1 krm salt
1 msk smör

Tillbehör

bär, frukt eller sylt

Ugnspannkaka (grundrecept) – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Mät upp mjölet och häll ner det i en skål.
    Mät upp mjölken och häll ner hälften av den i skålen. Vispa till en slät smet. Rör ner resten av mjölken.
  2. Knäck äggen i mot kanten av skålen och vispa ner dem i smeten. Rör ner salt.
  3. Ta en klick smör på en bit smörpapper eller hushållspapper och smörj en långpanna, 30×40 cm. Häll i smeten och grädda pannkakan tills den fått fin färg, ca 20 min.
  4. Ta ut plåten försiktigt ur ugnen och låt den svalna några minuter. Skär pannkakan i bitar och servera med sylt eller färsk frukt i bitar.

Serveringstips!

Ugnspannkaka som man kan variera med ”salt” topping och servera som en pizzapannkaka. Eller bara servera tillsammans med färska bär och vaniljglass.

Ugnspannkaka med färska bär

Foto: Lina Eriksson

Vanliga tunna pannkakor är lite tidskrävande, en ugnspannkaka känns mer vardagsanpassad.

Glutenfri ugnspannkaka

Om du vill göra ugnspannkakan glutenfri är det enkelt att byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.