55555

Sötman i tomaterna kommer fram fint då de bakas länge i ugn och sötman bryter av fint mot yoghurtens syra. Ett perfekt tillbehör till exempelvis grillat kött eller fisk. Recept av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g tomater, blandade
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 dl olivolja
2 dl yoghurt, turkisk
1 kruka oregano
svartpeppar, nymald

Garnering:

1 schalottenlök

20 minuter + 3 timmar i ugn

Ugnsbakade tomater – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt. Skala och hacka vitlöken. Blanda den med tomaterna. Strö över salt och socker och ringla över olja.
  2. Tillaga tomaterna mitt i ugnen ca 3 timmar. Låt tomaterna svalna.
  3. Bred ut yoghurt i bottnen på ett fat. Toppa med tomater och plockad oregano. Ringla över lite olja från tomaterna och strö över pepparn.
  4. Skala och skär löken i tunna ringar. Strö dem över tomaterna. Servera.

Fler recept av Thomas Sjögren:

Fler recept med: Buffémat, Medelhavet, Tillbehör