44444

Ugnsbakade päron med lönnsirap och mascarponekräm är en festlig höstdessert. Välj gärna svenskodlade päron som t ex Clara Frijs, Conference eller Greve Moltke till den här goda desserten.

För 8 personer:

Ingredienser

4 päron
1 vaniljstång
1 citron
0,5 dl strösocker
3 msk lönnsirap
0,5 dl hasselnötter

Mascarponekräm:

250 g mascarponeost
1 citron
1 dl
crème fraiche
1 msk florsocker

30 minuter + 20 minuter i ugn

Ugnsbakade päron med lönnsirap och mascarponekräm – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Halvera päronen och gröp ut kärnhusen. Lägg päronen på bakplåtspapper i en ugnssäker form.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda vaniljfrön, citronskal, socker och sirap.
  3. Pensla päronen med sirapsblandning. Tillaga dem mitt i ugnen 20–25 min tills de fått fin färg och har mjuknat. Ös dem gärna med sirapen ett par gånger under tiden.
  4. Grovhacka hasselnötterna och strö dem över päronen efter halva tillagningstiden.
  5. Mascarponekräm: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda mascarpone och crème fraiche. Rör i citronskal, citronsaft och florsocker.
  6. Servera de varma päronen med mascarponekrämen.