Ugnsbakade päron Belle Hélène

00000

Recept på ugnsbakade päron Belle Hélène. Fransk dessert som brukar göras med kokta päron. Här bakar vi dem långsamt i ugn istället, för att koncentrera smaken.

För 4 personer:

Ingredienser

4 päron -6, mindre och fasta, gärna Conference eller Alexander
1 citron pressad saft
0,5 dl strösocker
0,5 dl mandel flisad eller flagad

Chokladfudgesås:

1 dl strösocker
1 dl kakao
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 krm havssalt

Tillbehör:

vispad grädde

15 minuter + 2 1/2 timme i ugn

Ugnsbakade päron Belle Hélène – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala päronen och halvera dem om de är stora.
  2. Lägg dem på ett bakplåtspapper i en ugnssäker form  och häll över citronsaft. Strö på socker. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 2 1/2 timme.
  3. Rosta mandelspånen i en torr -stekpanna.
  4. Sås: Blanda socker, kakao , grädde och vatten i en kastrull. Koka upp och sjud ca 10 min. Tillsätt salt. Låt svalna.
  5. Servera päron med chokladsås, grädde och rostad mandel.

Från september till november finns nyskördade svenska päron i butik och på marknader. De är allra godast helt naturella när de är så där perfekt mogna. Kanske är det en anledning till att det inte finns så många päronrecept. Det finns över hundra olika päronsorter i Sverige. Passa på att njuta nu när de är som bäst!

Alexander Lucas: Ett päron med söt och syrlig smak som passar bra både till inkokning och i sallader eller att ugnsbaka.

Herzogin Elsa: Grönt med rodnad och sött lent fruktkött med tydlig päronsmak. Saftigt, något grynigt och med söt fin arom. Lämpligt till inkokning och dessert.

Concord: Har gult fruktkött som oxiderar långsamt och håller sig ljust länge. Passar till både ostbricka och inkokning.

Att dricka till ugnsbakade päron

Det finns ett universalvin till desserter som innehåller frukt, nötter och choklad. Det är starkvinet Moscatel de Setúbal, som har både sötma, fräschör och kryddighet som matchar pärondesserterna här.

Alambre Moscatel de Setúbal 2012, Portugal, 69 kr (37,5 cl).
Starkvin med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, torkad frukt, kryddor och pomerans.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag så kan du be personalen hjälpa dig att hitta ett liknande.