Ugnsbakade päron Belle Hélène

4.74.74.74.74.7

Recept på ugnsbakade päron Belle Hélène - en fransk dessert som brukar göras med kokta päron. Här bakar vi dem långsamt i ugn istället, för att koncentrera smaken.

För 4 personer:

Ingredienser

5 päron, mindre och fasta, gärna Conference eller Alexander
1 citron, pressad saft
0,5 dl strösocker
0,5 dl mandel, flisad eller flagad

Chokladfudgesås:

1 dl strösocker
1 dl kakao
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 krm havssalt

Tillbehör:

vispad grädde

15 minuter + 2 1/2 timme i ugn

Ugnsbakade päron Belle Hélène – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala päronen och halvera dem om de är stora.
  2. Lägg dem på ett bakplåtspapper i en ugnssäker form  och häll över citronsaft. Strö på socker. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 2 1/2 timme.
  3. Rosta mandelspånen i en torr -stekpanna.
  4. Sås: Blanda socker, kakao , grädde och vatten i en kastrull. Koka upp och sjud ca 10 min. Tillsätt salt. Låt svalna.
  5. Servera päron med chokladsås, grädde och rostad mandel.

 

Vilka päron?
Från september till november finns nyskördade svenska päron i butik och på marknader. De är allra godast helt naturella när de är så där perfekt mogna. Passa på att njuta nu när de är som bäst!

Alexander Lucas:
Ett päron med söt och syrlig smak som passar bra både till inkokning och i sallader eller att ugnsbaka.

Herzogin Elsa: Grönt med rodnad och sött lent fruktkött med tydlig päronsmak. Saftigt, något grynigt och med söt fin arom. Lämpligt till inkokning och dessert.

Concord: Har gult fruktkött som oxiderar långsamt och håller sig ljust länge. Passar till både ostbricka och inkokning.

Att dricka till:

Det finns ett universalvin till desserter som innehåller frukt, nötter och choklad. Det är starkvinet Moscatel de Setúbal, som har både sötma, fräschör och kryddighet som matchar pärondesserterna här.

  • Alambre Moscatel de Setúbal 2012, Portugal, 69 kr (37,5 cl). Starkvin med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, torkad frukt, kryddor och pomerans.