Ugnsbakade päron Belle Hélène

Recept på ugnsbakade päron Belle Hélène - en fransk dessert som brukar göras med kokta päron. Här bakar vi dem långsamt i ugn istället, för att koncentrera smaken.
Choklad-fudgesås, rostad mandel och grädde är klassiska tillbehör till denna franska dessert.
Choklad-fudgesås, rostad mandel och grädde är klassiska tillbehör till denna franska dessert. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 päron - mindre och fasta, gärna Conference eller Alexander
  • 1 citron - pressad saft
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl mandel - flisad eller flagad

Chokladfudgesås

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 krm havssalt

Tillbehör

  • grädde - vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala päronen och halvera dem om de är stora.

  2. Lägg dem på ett bakplåtspapper i en ugnssäker form  och häll över citronsaft. Strö på socker. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 2 1/2 timme.

  3. Rosta mandelspånen i en torr -stekpanna.

  4. Sås: Blanda socker, kakao , grädde och vatten i en kastrull. Koka upp och sjud ca 10 min. Tillsätt salt. Låt svalna.

  5. Servera päron med chokladsås, grädde och rostad mandel.

Att dricka till:

Det finns ett universalvin till desserter som innehåller frukt, nötter och choklad. Det är starkvinet Moscatel de Setúbal, som har både sötma, fräschör och kryddighet som matchar pärondesserterna här.

• Alambre Moscatel de Setúbal 2012, Portugal, 69 kr (37,5 cl). Starkvin med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, torkad frukt, kryddor och pomerans.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!