Ugnsbakade lingonpäron med lättvispad grädde

Päronen kan gärna kokas en dag i förväg. När det gäller koktiden kan den variera kraftigt beroende på storlek, sort och mognad. Använd därför en provsticka och testa några gånger under kokningen. Päronen ska vara knappt mjuka, alltså ha en liten hårdhet kvar, för att hålla ihop vid ugnsbakningen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 8 päron - mogna
  • 1 l vatten
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl lingonsylt
  • 200 g mandelmassa
  • 1 ägg - till pensling
  • 2 msk hasselnötter
  • 4 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Skär av drygt 1/3 av toppen på varje päron så att kärnhuset blir synligt. Skär även av en tunn skiva i botten så att de står stadigt i formen. Gröp ur kärnhuset med en liten tesked tills du får ett ganska rymligt hål.

  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Koka päronen i sockerlagen 3-15 minuter tills de är mjuka, men fortfarande har lite hårdhet kvar. Lyft upp päronen på en tallrik och låt dem rinna av upp och ner.

  3. Sätt ugnen på 225°. Ställ päronen i en smord ugnssäker form och fyll hålen med lingonsylt. Skär mandelmassan i 8 bitar. Platta till bitarna, till lite drygt päronets diameter.

  4. Täck varje päron med ett mandelmasselock. Pensla lätt med uppvispat ägg. Strö grovhackade nötter över och baka päronen i mitten av ugnen ca 10 minuter.

  5. Lättvispa grädden. Servera de varma päronen tillsammans med den lättvispad grädde och eventuellt lite frysta lingon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!