Ugnsbakade fikon med mandelkolaknäck

Ugnsbakade fikon med mandelkolaknäck är en söt och god dessert. Citronsaften gör att sockret lättare smälter till den kanderade mandeln.
Sophie Berlin
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 6 fikon - färska
  • 0,5 dl kolasås - färdig
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 2 msk smör

Kanderad mandel

  • 1 dl sötmandel
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk citron - pressad

Tillbehör

  • 1 l vaniljglass

Gör så här

  1. Kanderad mandel: Rosta mandeln i en torr stekpanna på medelvarm platta. Skaka pannan med jämna mellanrum. Häll över mandeln i en skål.

  2. Smält socker och citronsaft i stekpannan tills det fått gyllenbrun färg. Tillsätt ­mandeln, rör tills den är ­sockertäckt. Häll upp på ett bakplåtspapper. Låt kallna.

  3. Sätt ugnen på 200°. Skär ett kryss i varje fikon och ställ dem i en ugnssäker form. Ringla över kolasås och citronsaft. Strö över citronskalet och klicka på smöret.

  4. Tillaga fikonen mitt i ugnen ca 10 min. Grovhacka mandeln, strö den över fikonen. Servera med vaniljglass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!