00000

Ugnsbakade fikon med mandelkolaknäck är en söt och god dessert. Citronsaften gör att sockret lättare smälter till den kanderade mandeln.

För 6 fikon:

Ingredienser

6 fikon, färska
0,5 dl kolasås, färdig
1 msk citron, pressad
0,5 citron, rivet skal
2 msk smör

Kanderad mandel:

1 dl sötmandel
0,5 dl strösocker
1 msk citron, pressad

Tillbehör:

1 liter vaniljglass

20 minuter + 10 minuter i ugn

Ugnsbakade fikon med mandelkolaknäck – gör så här:

  1. Kanderad mandel: Rosta mandeln i en torr stekpanna på medelvarm platta. Skaka pannan med jämna mellanrum. Häll över mandeln i en skål.
  2. Smält socker och citronsaft i stekpannan tills det fått gyllenbrun färg. Tillsätt ­mandeln, rör tills den är ­sockertäckt. Häll upp på ett bakplåtspapper. Låt kallna.
  3. Sätt ugnen på 200°. Skär ett kryss i varje fikon och ställ dem i en ugnssäker form. Ringla över kolasås och citronsaft. Strö över citronskalet och klicka på smöret.
  4. Tillaga fikonen mitt i ugnen ca 10 min. Grovhacka mandeln, strö den över fikonen. Servera med vaniljglass.