Ugnsbakade betor med polenta, apelsinsås och mandel

Ugnsbakade betor med polenta, apelsinsås och mandel är en festlig vegorätt. Polentan sväller snabbt, så servera direkt när den är färdiglagad.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 750 g betor - blandade, röda, gula och polka-
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Polenta

  • 5 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond - konc
  • 1,5 dl polenta
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Sås

  • 1 apelsin
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 msk strösocker
  • 1 krm soja - kinesisk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Garnering

  • 0,5 dl mandlar - salta, rostade
  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba betorna i ljummet vatten. Skär dem i skivor och blanda med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsbaka betorna mitt i ugnen ca 40 min.

  2. Sås: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3/4 dl saft. Skala och finhacka löken. Fräs apelsinskal och lök i smör ca 3 min. Häll över apelsinsaft och vatten och tillsätt vinäger, socker och soja. Koka utan lock ca 5 min. Sila såsen. Koka upp och krydda med salt och peppar. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.

  3. Polenta: Koka upp vatten och fond i en kastrull. Vispa i polentan och sjud ca 8 min under vispning. Blanda i crème fraichen och krydda med salt och peppar.

  4. Grovhacka mandeln. Lägg polentan på tallrikar och toppa med betorna. Häll såsen runt om och toppa med mandel och vattenkrasse.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!