4.14.14.14.14.1

Ugnsbakade betor med polenta, apelsinsås och mandel är en festlig vegorätt. Polentan sväller snabbt, så servera direkt när den är färdiglagad.

För 4 personer:

Ingredienser

750 g betor, blandade, röda, gula och polka-
2 msk olivolja
1 tsk salt

Polenta:

5 dl vatten
2 msk grönsaksfond, konc
1,5 dl polenta
1 dl crème fraiche
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Sås:

1 apelsin
1 bananschalottenlök
1 msk smör
2 dl vatten
1 msk rödvinsvinäger
0,5 msk strösocker
1 krm soja, kinesisk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk majsstärkelse, Maizena

Garnering:

0,5 dl mandlar, salta, rostade
vattenkrasse

30 minuter + 40 minuter i ugn

Ugnsbakade betor med polenta, apelsinsås och mandel – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba betorna i ljummet vatten. Skär dem i skivor och blanda med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsbaka betorna mitt i ugnen ca 40 min.
  2. Sås: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3/4 dl saft. Skala och finhacka löken. Fräs apelsinskal och lök i smör ca 3 min. Häll över apelsinsaft och vatten och tillsätt vinäger, socker och soja. Koka utan lock ca 5 min. Sila såsen. Koka upp och krydda med salt och peppar. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.
  3. Polenta: Koka upp vatten och fond i en kastrull. Vispa i polentan och sjud ca 8 min under vispning. Blanda i crème fraichen och krydda med salt och peppar.
  4. Grovhacka mandeln. Lägg polentan på tallrikar och toppa med betorna. Häll såsen runt om och toppa med mandel och vattenkrasse.