3.83.83.83.83.8

Ugnsbakade äpplen med mandel är en nostalgiframkallande dessert som smakar fantastiskt och är lätt att lyckas med.

För 4-6 personer:

Ingredienser

8 äpplen, gärna Aroma eller Ingrid Marie
100 g mandelmassa
75 g smör, rumsvarmt
0,5 dl mandelspån
1,5 msk lönnsirap, + 1 msk
1 tsk kardemumma, stött

Tillbehör:

grädde, lättvispad

15 minuter + 20 minuter i ugn

Ugnsbakade äpplen med mandel och lättvispad grädde – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Ta ur kärnhuset med en äppelpipa eller liten kniv. Ställ äpplena i en smord ugnssäker form.
  2. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa, smör, mandelspån, 1 1/2 msk lönnsirap och kardemumma. Tryck ner fyllningen i äpplena och ringla över 1 msk lönnsirap.
  3. Tillaga mitt i ugnen tills äpplena spruckit lite och har fin yta, ca 20 min. Servera äpplena varma eller ljumna med lättvispad grädde.

Tips! Använd gärna svenska äpplen, som Aroma eller Ingrid Marie.

Fler recept med: Frukt och bär