Ugnsbakade äpplen med mandel och lättvispad grädde

Ugnsbakade äpplen med mandel är en nostalgiframkallande dessert som smakar fantastiskt och är lätt att lyckas med.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 8 äpplen - gärna Aroma eller Ingrid Marie
  • 100 g mandelmassa
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl mandelspån
  • 1,5 msk lönnsirap - + 1 msk
  • 1 tsk kardemumma - stött

Tillbehör

  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ta ur kärnhuset med en äppelpipa eller liten kniv. Ställ äpplena i en smord ugnssäker form.

  2. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa, smör, mandelspån, 1 1/2 msk lönnsirap och kardemumma. Tryck ner fyllningen i äpplena och ringla över 1 msk lönnsirap.

  3. Tillaga mitt i ugnen tills äpplena spruckit lite och har fin yta, ca 20 min. Servera äpplena varma eller ljumna med lättvispad grädde.

  4. Tips! Använd gärna svenska äpplen, som Aroma eller Ingrid Marie.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!