3.83.83.83.83.8

Ugnsbakade äpplen med mandel är en nostalgiframkallande dessert som smakar fantastiskt och är lätt att lyckas med.

För 4-6 personer:

Ingredienser

8 äpplen, gärna Aroma eller Ingrid Marie
100 g mandelmassa
75 g smör, rumsvarmt
0,5 dl mandelspån
1,5 msk lönnsirap, + 1 msk
1 tsk kardemumma, stött

Tillbehör:

grädde, lättvispad

15 minuter + 20 minuter i ugn

Ugnsbakade äpplen med mandel och lättvispad grädde – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Ta ur kärnhuset med en äppelpipa eller liten kniv. Ställ äpplena i en smord ugnssäker form.
  2. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa, smör, mandelspån, 1 1/2 msk lönnsirap och kardemumma. Tryck ner fyllningen i äpplena och ringla över 1 msk lönnsirap.
  3. Tillaga mitt i ugnen tills äpplena spruckit lite och har fin yta, ca 20 min. Servera äpplena varma eller ljumna med lättvispad grädde.

Tips! Använd gärna svenska äpplen, som Aroma eller Ingrid Marie.