Recept på ugnsbakad torsk och ljummen matvetesallad med rödbetor. Välj MSC-märkt torsk. Till fisken ­serveras en fräsch matvetesallad med rödbetor och fetaost.

För 4 personer

Ingredienser

4 torskfiléer (à ca 150 g)
1 msk olivolja + 1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Matvetesallad:

600 g rödbetor
3 vitlöksklyftor + 2 st
2 msk timjan hackad färsk
0,5 tsk salt
0,5 msk strösocker
0,5 dl olivolja
2 dl matvete helt
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 msk citron pressad
100 g fetaost

Sallad:

1 romansallad huvud
2 msk citron pressad
2 msk olivolja
2 krm salt

Garnering:

timjan färsk
citronklyftor

Ugnsbakad torsk och ljummen matvetesallad med rödbetor – gör så här:

  1. Matvetesallad: Sätt ugnen på 200°. Skala och tärna rödbetorna. Lägg tärningarna i en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Skala och hacka 3 vitlöksklyftor. Strö vitlök och timjan över rödbetorna. Ringla över olja. Strö på salt och socker och blanda väl. Bred ut blandningen i ett jämnt lager. Stek mitt i ugnen 20 min. Rör om efter halva tiden. Ta ut plåten och sänk värmen till 150°.
  3. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen, tillsammans med buljongtärningen och 2 skalade och skivade vitlöksklyftor. Låt vetet ånga av i durkslag.
  4. Blanda rödbetor och matvete med citronsaft. Riv fetaosten över.
  5. Häll 1 msk olivolja i bottnen på en ugnssäker form, ca 30 x 15 cm.  Salta och peppra fisken på båda sidor. Vik filéerna dubbla och lägg dem i formen. Ringla 1 msk olivolja över fisken.
  6. Ugnsbaka fisken mitt i ugnen ca 15 min, tills fisken vitnat.
  7. Skölj och grovhacka salladen. Vispa ihop citronsaft, olja och salt. Ringla hälften av dressingen över salladen och resten över fisken och matvetesalladen vid servering. Garnera med färsk timjan och citronklyftor.