3.93.93.93.93.9

Ugnsbakad sötpotatis, blomkål och kikärter med harissadressing kan serveras som tillbehör eller ensamrätt med sallad till. Harissapasta är en tunisisk chilipasta som finns i välsorterade livsmedelsbutiker.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g blomkål
400 g sötpotatis
1 burk kikärter, (400 g)
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin, mald
0,5 tsk salt
0,25 tsk svartpeppar, nymald
50 g rucola

Harissadressing:

1 vitlöksklyfta
3 msk tahini
2 msk yoghurt, naturell
2 msk vatten
1 msk citron, pressad
1 msk harissapasta
0,5 tsk citronskal, finrivet
1 msk honung
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald
vatten, ev

Garnering:

persilja, hackad

25 minuter + 25 minuter i ugn

Ugnsbakad sötpotatis, blomkål och kikärter med harissadressing – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär eller bryt blomkålen i buketter eller bitar. Skala och skär sötpotatisen i kuber. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt rinna av. Blanda alltsammans med olja, spiskummin, salt och peppar på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills grönsakerna är mjuka. Rör om några gånger under tiden.
  2. Tahini- och harissadressing: Skala och pressa vitlöken. Vispa ihop alla ingredienser. Krydda med salt och peppar. Tillsätt eventuell lite vatten om dressingen är för tjock.
  3. Varva de rostade grönsakerna och kikärterna med rucolan på ett fat. Ringla över lite tahini- och harissadressing och servera resten vid sidan om. Garnera med persilja.