Ugnsbakad sejrygg med hummer, squash och fänkål i krondillssmörsås

Recept på Ugnsbakad sejrygg med hummer, squash och fänkål i krondillssmörsås. Ugnsbakad sejrygg är god fisk till fest. Sejryggfilén kan bytas ut mot MSC-märkt torsk.

För 6 personer

Ingredienser

600 g sejryggfilé med skinn
1 kokt hummer (500 g)
1/2 fänkålsstånd (à 150 g)
1/4 squash (à 400 g)
1 dl vatten
25 g smör
1/2tsk+1 tsk salt
2 msk olivolja

Krondillssås

1/4 gul lök
1 vitlöksklyfta
1msk+50 g smör
1 1/2 dl vitt torrt vin
2 dl vatten
1dl+1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk konc kycklingfond
4 krondillsblommor

Garnering

2 tsk torkad dillfrön, grovmortla

30 min + 18 min i ugn

Recept: Ugnsbakad sejrygg med hummer, squash och fänkål i krondillssmörsås

  1. Krondillssås: Sätt ugnen på 150°. Skala och finhacka lök och vitlök.  Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Häll på vinet och koka tills ca 1 dl återstår. Häll i vatten, 1 dl mjölk och grädde och tillsätt fond och krondill. Koka ihop såsen tills ca 1,5 dl återstår. Sila.
  2. Klyv och rensa hummern och skär köttet i mindre bitar. Skär bort roten från fänkålen. Finstrimla fänkålen och squashen. Koka upp vatten med smör och 0,5 tsk salt. Lägg i grönsakerna och låt koka ca 4 minuter. Häll av grönsakerna och blanda dem med hummern.
  3. Skär sejryggen i 6 portionsbitar. Krydda fisken med 1 tsk salt. Pensla en ugnssäker form med olja och lägg ner sejbitarna med skinnsidan uppåt. Ugnsbaka mitt i ugnen till 52° innertemperatur, ca 18 minuter.
  4. Värm såsen och vispa i 50 g smör. Tillsätt 0,5 dl mjölk och mixa såsen skummig med mixerstav. Lägg upp grönsaker och hummer i djupa tallrikar. Lägg sejryggen ovanpå och häll över såsen. Garnera med krondillsblommor.
Fler recept med: Fisk, Gourmet och lyx, Nyårsmeny, Skaldjur