Ugnsbakad rotselleri med linser och karljohan

Recept på ugnsbakad rotselleri med linser och karljohan. Välj de mindre selleriknölarna; de är ­fastare och har sötare smak.
Använder du torkad svamp måste den blötläggas ca 30 minuter.

30 minuter + 30 minuter blötläggning

Ugnsbakad rotselleri med linser och karljohan – gör så här:

  1. Lägg torkad svamp i blöt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala rotsellerin, det går lättast med en kniv, och skär den i 1 1/2 cm tjocka skivor. Krydda med 1 tsk salt och ringla över 1 msk olja. Strö över hälften av timjanen. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Koka linserna i lättsaltat vatten  enligt anvisning på förpackningen.
    Låt dem rinna av. Blanda med 1 msk olja och hackad resterande timjan.
  4. Skala och skiva vitlöken. Skiva svampen. Fräs svamp och lök
    i 1 msk olja. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Pudra över majsstärkelsen. Häll på crème fraiche och 2 dl vatten. Sjud ca 5 min.
  5. Kolla med en provsticka att sellerin är mjuk. Lägg över på ett fat och häll över linserna. Servera med gräddkokt svamp.

Recept från