Ugnsbakad rabarber med gräddfilsmousse och mandelcrunch  

Ugnsbakad rabarber med gräddfilsmousse och mandelcrunch är syrligt, krämigt och knaprigt – en superkombo!  
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g rabarber
  • 1 msk ingefära - färsk
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 msk lime - pressad

Gräddfilsmousse

  • 3 dl gräddfil
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk citronskal - rivet

Crunch

  • 25 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 dl mandelspån
  • 1,5 msk sirap - ljus

Garnering

  • limeskal - rivet
  • mynta

Gör så här

  1. Mousse: Lägg gräddfilen i ett kaffefilter och låt rinna av i kylen ca 6 timmar.

  2. Vispa grädden och rör ner florsocker och citronskal. Lägg gräddfilen i en bunke och vänd försiktigt ner grädden. Låt moussen stå i kylen ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 200°. Ansa och skär rabarbern i bitar eller längder. Lägg dem tätt i en ugnssäker form.

  4. Skala och finhacka ingefäran. Koka upp vattnet med socker och ingefära. Ta kastrullen från plattan och tillsätt limesaften. Häll lagen över rabarbern. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min, tills rabarbern är mjuk men behåller formen.

  5. Crunch: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt havregryn, mandelspån och sirap och stek på medelvärme under omrörning tills det blivit gyllene. Låt svalna.

  6. Ta rabarbern ur ugnen och servera med gräddfilsmousse och mandelcrunch. Garnera med rivet limeskal och mynta.

Fler recept med rabarber:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!