4.84.84.84.84.8

Ugnsbakad lax med saffranspasta och dillolja passar bra när man ska ha en lite större fest. Passa laxen så att inte innertemperaturen går över 50°. Då blir den lätt torr och tråkig.  

För 10 personer:

Ingredienser

1,5 kilo laxfilé
1 msk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
25 g smör

Pasta:

750 g pasta
600 g fänkål
300 g sockerärter
2 msk olivolja, + 1 dl
300 g tomater, lätt soltorkade
0,5 dl balsamvinäger, vit
3 msk kycklingfond, konc
3 vitlöksklyftor
1 msk salt
0,5 tsk chiliflakes
2 krm saffran
2 krm svartpeppar, nymald
400 g räkor, skalade

Dillolja:

1 knippa dill, (15 g)
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
0,5 tsk salt

Garnering:

citronklyftor
dill

40 minuter

Ugnsbakad lax med saffranspasta och dillolja – gör så här:

  1. Dillolja: Mixa dillen med de båda oljesorterna. Krydda med salt.
  2. Pasta: Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spola hastigt av den med kallt vatten och låt rinna av. Ansa och strimla fänkål och sockerärter. Fräs fänkålen i 2 msk olja tills den mjuknat. Blanda i pasta, sockerärter och tomater.  Fräs ca 2 min under omrörning.
  3. Blanda 1 dl olja, vinäger och fond. Skala och riv vitlöken. Blanda ner den i dressingen och krydda med salt, chiliflakes, saffran och peppar. Häll dressingen över pastan.
  4. Sätt ugnen på 150°. Skär laxen i portionsbitar, krydda med salt och peppar. Stek laxen i smör till fin färg. Lägg laxen i en form och tillaga mitt i ugnen till 50° innertemperatur, beräkna ca 15 min.
  5. Vänd ner räkorna i pastan. Fördela pasta och lax på tallrikarna. Droppa över dilloljan. Garnera med citronklyftor och dill. Servera.