Ugnsbakad lax med saffranspasta och dillolja

Ugnsbakad lax med saffranspasta och dillolja passar bra när man ska ha en lite större fest. Passa laxen så att inte innertemperaturen går över 50°. Då blir den lätt torr och tråkig.  
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1,5 kg laxfilé
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 25 g smör

Pasta

  • 750 g pasta
  • 600 g fänkål
  • 300 g sockerärter
  • 2 msk olivolja - + 1 dl
  • 300 g tomater - lätt soltorkade
  • 0,5 dl balsamvinäger - vit
  • 3 msk kycklingfond - konc
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm saffran
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 400 g räkor - skalade

Dillolja

  • 1 knippa dill - (15 g)
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • citronklyftor
  • dill

Gör så här

  1. Dillolja: Mixa dillen med de båda oljesorterna. Krydda med salt.

  2. Pasta: Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spola hastigt av den med kallt vatten och låt rinna av. Ansa och strimla fänkål och sockerärter. Fräs fänkålen i 2 msk olja tills den mjuknat. Blanda i pasta, sockerärter och tomater.  Fräs ca 2 min under omrörning.

  3. Blanda 1 dl olja, vinäger och fond. Skala och riv vitlöken. Blanda ner den i dressingen och krydda med salt, chiliflakes, saffran och peppar. Häll dressingen över pastan.

  4. Sätt ugnen på 150°. Skär laxen i portionsbitar, krydda med salt och peppar. Stek laxen i smör till fin färg. Lägg laxen i en form och tillaga mitt i ugnen till 50° innertemperatur, beräkna ca 15 min.

  5. Vänd ner räkorna i pastan. Fördela pasta och lax på tallrikarna. Droppa över dilloljan. Garnera med citronklyftor och dill. Servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!