00000

Örtfylld lax som steks i ugn tillsammans med potatis. Allt blir färdigt på samma gång, och du kan ställa fram hela rätten på bordet i en och samma panna. Laxen serveras varm eller ljummen, med en kall dragonkryddad sås gjord på krämig turkisk yoghurt.

För 6 personer

Ingredienser

300 g zucchini
0,5 tsk salt
0,5 msk olivolja
3 salladslökar
1 dl färska örter finhackade. t ex körvel, dragon, timjan
1,2 kilo benfri laxsida med skinn
5 steksnöre
2 tsk flingsalt
1 kg färskpotatis
1 msk olivolja
2 tsk flingsalt

Sås

4 dl turkisk eller grekisk yoghurt
0,5 dl majonnäs
0,5 tsk salt
2 msk färsk dragon finhackad

Tillbehör

1 pkt sallad av blandade salladsskott

Ugnsbakad lax med örtfyllning – gör så här:

  1. Skölj och riv zucchinin grovt. Blanda det rivna med salt i ett durkslag och låt det stå ca 30 min så att vattnet dras ur. Pressa lätt för att få ut vattnet.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs zucchinin ca 1 minut. Strimla salladslöken, blanda ner den och stek ytterligare ca 1 minut. Blanda ner örterna och ställ åt sidan.
  3. Lägg upp laxsidan på en skärbräda och dela den på längden precis där den tjockare delen blir tunn. Det blir en bredare tjock del och en smalare tunn som kommer att bli översidan.
  4. Lägg ut 4–5 långa steksnören, ca 30 cm långa, på tvären i en ugnssäker form och lägg den tjocka laxsidan ovanpå med köttsidan upp. Strö salt på laxen och även på köttsidan av den andra laxdelen.
  5. Sätt ugnen på 200°. Skölj och skrapa eller borsta potatisen och koka den ca 5 min. Häll bort vattnet och blanda potatisarna med olja.
  6. Bred ut zucchini- och örtblandningen på laxen och lägg den tunnare delen över med skinnsidan upp. Knyt om snörena.
  7. Lägg den förkokta potatisen bredvid laxen i samma form och strö på salt. Stek mitt i ugnen ca 20 min beroende på laxens tjocklek eller tills innertemperaturen är 58°. Rör om i potatisen någon gång under tiden.
  8. Rör samman samtliga ingredienser till såsen. Låt den stå kallt. Servera laxen varm eller ljummen med den kalla såsen och en blandad grönsallad.